دانستنی‌هایی درباره نقطه کور خودرو و برطرف کردن این مشکل

از زمانی که اولین خودروها ساخته شده تا همین حالا، یکی از دغدغه های سازندگان خودرو این بوده که امنیت ماشین را بالا ببرند و احتمال تصادف را به حداقل برسانند. کمربند، کیسه هوا و آینه های خودرو هر کدام برای تامین همین هدف به ماشین‌ها اضافه شدند. اما با این وجود همچنان چیزی در ماشین‌ها کم بود. چیزی به نام سیستم رادار نقطه کور که بتواند دید کاملی از محیط اطراف به راننده بدهد.

نقطه کور کجاست؟

رانندگان خودروهای شخصی با تنظیم درست آینه فضای اطرافشان را تا حد خوبی می‌بینند و شاید به خاطر همین گمان کنند که رانندگان ماشین‌های دیگر هم به همین میزان روی خیابان و اطرافشان تسلط دارند. غافل از اینکه خیلی از خودروها همچون کامیون با توجه به ابعادشان و ارتفاعشان از سطح زمین به رانندگانشان چنین امکانی را نمی‌دهند. به همین خاطر هم هنگام نزدیک شدن به ماشین‌های سنگین یا سبقت گرفتن از آنها باید بسیار احتیاط کنید تا در نقطه کور آن‌ها قرار نگیرید.

نقطه کور همان‌طور که از اسمش پیداست به محدوده ای گفته میشود که راننده نمی‌تواند با چشم خود یا با کمک آینه‌های ماشین آن را ببیند. البته که در تمام خودروها طراحی ماشین به شکلی است که راننده بتواند حداکثر دید را نسبت به مناطق اطراف خود داشته باشد، اما باز هم ممکن است نقاطی از دید راننده‌ها پنهان بماند. در ماشین‌های سنگین این نقاط کور بیشتر از ماشین‌های دیگر است. مخصوصا وقتی این ماشین‌ها در حال دور زدن و پیچیدن هستند، نقاط کورشان بیشتر از حالت عادی است. خیلی از تصادفاتی که با ماشین‌های سنگین پیش میآید به خاطر قرار گرفتن خودروهای سواری در نقطه کور آن‌هاست. درواقع در این تصادفات همیشه رانندگان ماشین‌های سنگین مقصر نیستند، خیلی از اوقات ماشین‌های سواری دانسته یا ندانسته در نقاط کور این ماشین‌ها قرار می‌گیرند و جان سرنشینانشان به خطر میافتد.

سیستم رادار نقطه کور چیست؟

اولین بار شرکت ولوو بود که به فکر طراحی سیستم رادار نقطه کور (Blind Spot Information System) یا به اختصار BSIS افتاد. این سیستم برای مدتی به شکل آزمایشی بر روی خودروها استفاده شد و حالا سال‌هاست که به عنوان «چشم خودرو» و یک ابزار قابل اطمینان برای جلوگیری از تصادفات به کار میرود. با کمک این سیستم می‌توان بخش‌هایی از مسیر حرکت خودرو که راننده به آن تسلط ندارد را مدیریت کرد. البته که این سیستم به هیچ عنوان جایگزین آینه‌های خودرو نمیشود و همواره و در هر شرایطی باید از آینه‌های ماشین هم استفاده کرد.

این سیستم به گونه‌ ای طراحی شده که اگر خودرویی در نقطه کور خودروی شما در حال حرکت باشد، به شما هشدار بدهد. شکل هشدار دادن هم بسته به شرکت سازنده متفاوت است. بیشتر وقت‌ها یک علامت زرد رنگ به نشانه هشدار روی آینه بغل نمایان می‌شود. گاهی اوقات هم فرمان صوتی صادر می‌شود یا با لرزش فرمان خودرو به راننده اخطار داده میشود.

نکته مهم اینجاست که سیستم رادار نقطه کور وسایل نقلیه متحرک را شناسایی میکند و نسبت به ماشین های پارک شده، درختان و نرده‌ها و افراد و حیوانات را تشخیص نمی‌دهد. ضمنا در حالت دنده عقب هم نمی‌توان از این سیستم کمک گرفت. در واقع این سیستم تنها زمانی که ماشین با سرعت بالا در حال حرکت است فعال میشود و موقعی که در ترافیک سنگین گرفتار شده‌اید یا تازه می‌خواهید استارت بزنید و حرکت کنید کارایی مناسبی ندارد. در مسافت های طولانی که راننده خسته است و شاید دقت کافی نداشته باشد یا به هنگام پیچیدن و دور زدن ها کارایی این سیستم به خوبی مشخص می‌شود. با استفاده از این تمامی این سیستم ها میتوان مشکلات نقطه کور را برطرف کرد.